06 4498 0703
020 620 7080

 

Sinds 2004 heb ik een eigen uitvaartonderneming, daarvoor heb ik lange tijd in de kraamzorg gewerkt.
Een wereld van verschil? Nee, juist vol overeenkomsten! Geboorte en dood zijn beide belangrijke drempels in het leven. Beide raken ons immens.
Lees verder...
Foto: Boy Hazes

Sinds 2004 heb ik een eigen uitvaartonderneming, daarvoor heb ik lange tijd in de kraamzorg gewerkt. Een wereld van verschil? Nee, juist vol overeenkomsten! Geboorte en dood zijn beide belangrijke drempels in het leven. Beide raken ons immens. De intensiteit en emoties bij deze grootse gebeurtenissen zijn hetzelfde. Ik vind het bijzonder om daarbij te mogen zijn, mensen te ondersteunen en daadwerkelijk iets te betekenen in emotionele en praktische zin.
Mijn ervaring in de kraamzorg geeft mij de mogelijkheden om ouders die een kindje verliezen, te kunnen steunen op velerlei vlakken. Ik werk graag met mensen die bewust vorm willen geven aan het afscheid, vanuit welke achtergrond dan ook. Maar ook met mensen die nog niet goed weten wat ze willen en graag geïnspireerd worden. Ik weet dat het afscheid goed moet zijn, omdat je het maar één keer zo concreet doet.

Veel mensen vragen mij hoe ik er toe ben gekomen om dit vak te kiezen... Ik maakte een aantal uitvaarten van zeer dichtbij mee en telkens weer waren dit uitvaarten waarbij er zo weinig persoonlijk was. Het zou een uitvaart kunnen zijn voor iedereen. Ik dacht: hebben we nu iemands leven herdacht, zijn dit de laatste herinneringen die we meenemen in ons eigen leven? Maar op het moment dat een heel dierbaar iemand plotseling sterft, ben je niet altijd goed in staat om te bedenken wat je echt wil. In een sfeer die past bij de overledene, de familie en vrienden. En dat kan heel verstild en ingetogen, of juist groots.Het is op zo'n moment prettig om iemand om je heen te hebben die echt met je meedenkt. Ik merkte dat ik diegene miste bij de uitvaarten die ik zelf meemaakte. Ik leerde het vak bij een uitvaartondernemer en startte daarna mijn eigen bedrijf. Naast deze praktische leerschool bleek mijn achtergrond als kraamverzorgende een gedegen ondergrond te zijn. Ik was immers al jaren gewend om op een heel bijzonder moment bij mensen in hun leven te komen en dat aspect zie ik ook als belangrijkste kwaliteit om mijn vak goed uit te kunnen oefenen. Afstemmen wat er nodig is. Zowel op praktisch als emotioneel gebied.

Merel als ceremoniemeester bij een uitvaart in Amsterdam


Samenwerking

In de loop van de jaren heb ik goede mensen om mij heen verzameld met wie ik nauw samenwerk en die vanuit een zelfde benadering en met aandacht uitvaarten begeleiden. Ik laat ze graag zelf aan het woord: