De uitvaart

Sterven en afscheid nemen brengen veel emoties, verdriet en verwarring met zich mee. En dat nét in een tijd dat er van alles moet gebeuren en van alles georganiseerd moet worden. Het is fijn en belangrijk om samen met mensen die ervaring op dit gebied hebben te kijken wat de wensen en de mogelijkheden zijn.
Daar kan Merel Westermann Uitvaartbegeleiding je bij helpen.Wat kan ik voor je doen?

Welke sfeer mag de uitvaart hebben? Wat is er allemaal mogelijk? Wat wil en kan je zelf doen en wat kan ik voor jullie doen? Wat zijn de mogelijkheden voor (kleine) kinderen? Wat zijn de financiële mogelijkheden?

Natuurlijk worden vragen gesteld als: 'wordt het een begrafenis of crematie', maar haast nog belangrijker is het om je te oriënteren op alle mogelijkheden die er zijn, ook wat betreft een (bijzondere) locatie. Ik ken mooie afscheidsruimtes in en rond Amsterdam en ik denk verder dan de gebaande paden. Ook denk ik graag mee in speciale aankleding, catering of bijzonder vervoer. Ook met een klein budget zijn er echt veel mogelijkheden om het afscheid op een persoonlijke manier vorm te geven. Ik heb inmiddels een schat aan ervaring om naar mogelijkheden te zoeken voor elke beurs. Oftewel, ik vind het belangrijk naar de persoonlijke wensen en mogelijkheden te kijken en daarop afstemmend met elkaar te bepalen hoe het afscheid vorm krijgt. Zo kan ik de uitvaart naar jullie wens begeleiden. 'Naar jullie wens' betekent ook dat je ongelooflijk veel zelf kunt doen, ook de dag van de uitvaart zou in principe zonder mij kunnen. Ik faciliteer je dan waar dat nodig is.
Naast het regelen van alle praktische en officiële zaken, denk ik mee en bied ik inspiratie. Ik ben betrokken en geef jullie alle tijd die nodig is om tot een persoonlijk afscheid te komen. Een paar dagen krijgen we intensief te maken met elkaar.

Mijn ervaring als uitvaartverzorger heeft me geleerd dat een waardevol en passend afscheid en dag van de uitvaart bijdragen aan een goed begin van het rouwproces.

En dan is er het afscheid waarbij het om het leven mag gaan, omdat je bewust afscheid neemt van een leven.


Voorbespreking

Als je weet dat het einde van het leven niet lang meer op zich laat wachten, óf als je - om wat voor reden dan ook - je wensen kenbaar wilt maken, dan is het mogelijk om met elkaar een voorbespreking te hebben. Dit geldt natuurlijk ook voor mensen die dichtbij iemand staan die komt te overlijden en die dit op voorhand zorgvuldig willen regelen. Er komt namelijk zoveel op je af en er moet in korte tijd zoveel geregeld worden, dat het fijn is als wensen en ideeën al bekend zijn als het zover is. Je kunt contact met me opnemen en samen, telefonisch of in ontmoeting met elkaar, kijken we wat mogelijk is. De wensen worden vastgelegd en door mij, uiteraard met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en respect, bewaard als een laatste wensendossier.

Dit gesprek vooraf en de daarbij mogelijke offerte, is vrijblijvend en kosteloos.
06 4498 0703


Kinderen

Kind en afscheid

Elk mens krijgt in het leven te maken met sterven, een kind dus ook. Voor mij is het meer dan vanzelfsprekend om kinderen bij een uitvaart te betrekken. Saamhorigheid, betrokkenheid, vertrouwd raken met het grote mysterie van de dood... Kinderen kunnen hun eigen bijdrage leveren aan het afscheid, ik merk dat dit helpt in het rouwproces. Samen zoeken we naar passende symbolen en rituelen waaraan de kinderen kunnen meedoen. Je kunt denken aan het beschilderen van de kist, tekeningen of verhalen maken, en het bedenken van een specifieke sfeer tijdens de uitvaart waardoor er plek is voor de kinderen.

Een kind overlijdt

Het verlies van een kind is bijna niet te dragen. Nog maar net begonnen met het leven of misschien nog niet eens begonnen met leven en al overleden tijdens de zwangerschap. Of al heel wat jaren op de wereld maar nog maar zo kort in het leven...
Hoe weet je als ouders wat er mogelijk is en hoe je dit afscheid vorm kan geven, zo onvoorbereid, zo onbekend. Juist dan is hoe je afscheid neemt zo belangrijk, een afscheid waar je met verdriet maar ook met warmte naar terugkijkt. Een afscheid dat troost biedt. Mijn jarenlange ervaring in de kraamzorg en nu als uitvaartbegeleider geven mij de ervaring om jullie te kunnen steunen en begeleiden. Met aandacht en betrokken, in rust en stilte. Vrijwel alles is mogelijk. Ik kan je daarin begeleiden en inspireren. Wanneer je wilt en als het nog kan, kunnen we vooraf een gesprek hebben. Zo kan je voorbereiden op wat komen gaat.


Sfeerimpressies

Een aantal sfeerimpressies van uitvaarten die ik begeleid heb:


Ouders die hun volwassen zoon verloren hadden, vertelden mij dat hun zoon een echt natuurmens was. Hij kwam graag in een park vlakbij crematorium De Nieuwe Ooster waardoor de voorkeur was dit crematorium te gebruiken. Hij had in het park een lievelingsplek, onder een prachtige boom. Er zouden maar heel weinig mensen komen. Ik stelde voor om de uitvaartbijeenkomst in het park te houden in plaats van de aula, we waren immers met een kleine groep, en van daaruit zouden we kunnen lopen naar het crematorium. Het werd een heel bijzondere bijeenkomst: sfeervol, verstild en midden in de natuur; precies zoals hij in het leven stond.


Vader was thuis gestorven, in de woonkamer op de bank. De dochters wilden hem ook op de bank opbaren tot aan de dag van de uitvaart. Samen met de dochters heb ik vader verzorgd, met alle familie erbij. Terwijl wij de verzorging deden ging de rest gezamenlijk eten. De kleinkinderen eromheen, kijkend naar hoe wij dit in alle liefde en aandacht deden. Er werden herinneringen opgehaald, er werd gehuild, gelachen en gegeten. Voor hun werd het op deze manier vertrouwd en huiselijk. De dochters kregen alle dagen de tijd om afscheid te nemen van hun vader, op hun eigen manier. Later kreeg ik nog een mooie mail van een van de dochters waarin ze me bedankte voor de ruimte die ze kreeg om echt aan haar verdriet toe te komen en dit te kunnen uiten, hierdoor werd de uitvaart een hele bijzonder dag.


Moeder was overleden, na een langdurig ziekbed. De zoons hadden vooraf al contact met mij opgenomen zodat we veel tijd hadden om goed na te denken over wat zou passen bij haar en hen. Moeder was kunstenares en haar huis stond vol met herinneringen van de vele reizen die ze gemaakt had, de door haar gemaakte kunstwerken, eindeloze verzamelingen en kabinetten vol met snuisterijen die zo treffend bij haar levensstijl pasten. Het leek wel een museum. We besloten haar op te baren in haar overvolle atelier. De zoons hebben al haar persoonlijkheden uitgestald als een soort tentoonstelling van haar hele leven. Iedereen was alle dagen welkom om daar herinneringen op te halen en te genieten van haar mooie verzamelingen. Het werden heel bijzondere dagen en een laatste nacht waarin spontaan een wake ontstond voor iedereen die graag bij haar wilde blijven tot aan de tocht naar de begraafplaats.